top of page

Het is alsof we het prima vinden hoe wij tegenwoordig worden behandeld!


de man des huizes, vrouwen zorgen voor de kinderen, vrouwen zijn financieel afhankelijk
Want mannen die voor kinderen zorgen, dat zijn watjes!

Leuk dat je (weer) 1 van mijn blogs leest. Uit mijn blog Ik ben een feminist dus ik haat mannen kun je wel merken, dat ik een nieuw soort blog posts wil gaan maken. Het soort waarin er duidelijk gemaakt wordt dat er wel degelijk een verschil is tussen mannen en vrouwen, toch wil ik het ten allen tijden wel een beetje luchtig houden, ook al is het geen luchtig onderwerp.


In Nederland, valt het allemaal wel mee denkt men. We zijn in verhouding ook best wel modern, ook al mochten wij 100 jaar geleden nog niet eens stemmen! Toch kloppen er een aantal zaken niet. Voordat ik daar aan toe kan komen, vind ik dat het belangrijk is om te weten waar wij vandaan komen, wat we al bereikt hebben en dankzij wie dit allemaal al mogelijk is. Yup, we gaan een stukje terug in de tijd, vandaag krijg je geschiedenis les :D!


De golven van het feminisme

In de geschiedenis van Feminisme wordt er vaak gepraat over 3 'golven'.



de man des huizes, vrouwen zorgen voor de kinderen, vrouwen zijn financieel afhankelijk
Hoe de vrouw het liefst gezien werd en soms nog wordt!

In de eerste golf van het feminisme is gestreden voor het kiesrecht. Hoewel wij vrouwen, nooit uitgesloten waren in de wet, is er toch niemand geweest die zich verkiesbaar heeft gesteld. Het was zelfs zo dat toen Aletta Jacobs zich verkiesbaar wilde stellen, dit niet mocht. Zij is hier toen mee naar de rechtbank gegaan en die heeft letterlijk gezegd:"adressante moge zich dan al beroepen op de letter der Wet, volgens den Geest onzer Staatsinstellingen is aan de vrouw geen kiesrecht of stemrecht verleend".



Oftewel, er stond niet in dat het niet mocht, maar blijkbaar geldt dan niet hetzelfde als in de Nederlandse verkeersregels, als er niets staat, mag het.

Dit nam allemaal plaats in de jaren 1917-1919 (oftewel nu 100 jaar geleden). Maar wist je dat zelfs toen, nog geen vrouw gestemd had? Wij vrouwen pakken de dingen namelijk andersom aan, eerst de grootste strijd, daarna de kleine. Eerst zorgen dat we gekozen mogen worden en daarna pas zorgen dat we op elkaar mogen stemmen. Uiteindelijk was het Elisabeth (Elise) Spauwen-Schrijnemakers, die als aller eerste vrouw stemde, op 15 mei 1920!


Ook al vinden wij het nu bizar, dat wij pas honderd jaar mogen stemmen, wist je dat er sommige landen zijn waar het pas een aantal jaar mag? Zo mogen vrouwen in Saudi-Arabie pas sinds 2015 stemmen en sinds 2017 zelf een auto besturen!


de man des huizes, vrouwen zorgen voor de kinderen, vrouwen zijn financieel afhankelijk
Vrouwen die mochten stemmen was het ergste wat kon gebeuren. Schandalig!

De eerste golf van het feminisme bestaat niet alleen uit het verkrijgen van het kiesrecht, maar ook voor het mogen volgen van universitaire opleidingen. Vrouwen wilden dezelfde mogelijkheden! Tevens wilden vrouwen betaald krijgen voor werkzaamheden die zij verrichten (side note: WHAT THE F***!!!!!!!!!!). Wij mochten dus niet betaald krijgen voor werkzaamheden? Zodat we afhankelijk zouden blijven van de mannen? Het geeft je toch per direct de rillingen over je lichaam!?



Tussen de eerste en de tweede golf van het feminisme is er veel gebeurd in onze rechten. We hadden geen toestemming meer nodig van onze man om een arbeidsovereenkomst te starten. We mochten per 1957 als getrouwde vrouw, werkzaam zijn als ambtenaar (als niet gehuwde vrouw mocht dit al wel). En Marga Klompe werd de eerste vrouwelijke, Nederlandse minister!


De tweede golf van het feminisme begon rond 1960 en ging vooral over de. verbeteringen in, huishoudelijke taakverdelingen, seksualiteit, maar ook verdere stappen te maken na wat er bereikt in de eerste golf, want het feit dat we gelijke rechten hadden, betekend niet dat we gelijke kansen hebben!

de man des huizes, vrouwen zorgen voor de kinderen, vrouwen zijn financieel afhankelijk
Stel je voor dat zij niet mogen, wat wij niet mogen.


De belangrijkste punten waar de feministen voor stonden in de tweede golf zijn voor mij toch wel:

  • Economische zelfstandigheid

  • Uitbannen van seksueel geweld tegen vrouwen

  • Uitbannen van vrouwenmishandeling



De tweede feministische golf, heeft voor veel dingen gezorgd die wij vandaag de dag als normaal zien. In 1964 werd de anticonceptiepil geïntroduceerd in Nederland #baasineigenbuik en na een strijd van 20 jaar hebben de Dolle Mina’s in 1984 eindelijk de wet door gekregen de ‘afbreking zwangerschap’ heette. Deze legaliseerde het verrichten van abortus.


In veel artikelen zul je ook lezen over de eerste vrouw die naakt op ‘de buis’ te zien was. Waarom ik daar niets verder over zal vertellen? Omdat ik niks kan vinden over de eerste naakte man. Want ook vandaag de dag nog, zul je een vrouw veel vaker naakt in beeld zien dan een man. Je kijkt nog steeds soort van weg voor een piemel in beeld, terwijl de delen van een vrouw zien is normaal.


Waarom? Denk je? Ik denk omdat vrouwen nog steeds gezien worden als lust objecten, wij vrouwen dienen om te dienen, nu nog steeds.

de man des huizes, vrouwen zorgen voor de kinderen, vrouwen zijn financieel afhankelijk

Man is de baas in huis

Wie heeft thuis de broek aan? De man des huizes. Het zijn voorbeelden van gezegdes die erop duiden dat de man ‘het’ te zeggen heeft in huis. Vroeger was dit theoretisch ook daadwerkelijk het geval. Er was namelijk een wet die zei dat de man het hoofd was van de ‘echtvereniging’. In 1969 is dit veranderd! Werden we gezamenlijk het hoog. Hierdoor mochten wij vrouwen helemaal zelf AANKOPEN doen. Voor 1957 was dit onmogelijk want wij waren handelingsonbekwaam.


De wet gelijke behandeling.

Lieve lezer, ik wil graag mededelen dat deze wet MINDER oud is dan ik zelf. Hij stamt namelijk uit 1992!


Deze wet wil zeggen dat wij gelijk behandeld moeten worden bij sollicitatie procedures, promoties, dezelfde arbeidsvoorwaarden moeten krijgen, maar ook dezelfde beroepskeuze voorlichtingen en toegang tot opleidingen. Of dit verschil er daadwerkelijk niet meer is, zul je lezen in een toekomstig blog, want ik ben nog lang niet klaar!


Tegenwoordig is er geen feministische golf meer, het lijkt wel alsof het oke is hoe het nu gaat. Alsof we tevreden zijn, tevreden met alleen een #METOO beweging, maar geen verandering in de wetten. Alsof we het oke vinden dat, dat ene meisje van 13 verkracht is door 6 leeftijdsgenoten.


Want waar zijn onze wetswijzigingen? Vrouwen moeten zich gedragen, vrouwen mogen zich niet bloot kleden, vrouwen mogen niet te lang kijken. Vrouwen krijgen levenslang wanneer ze verkracht worden en mannen, mannen krijgen 6 maanden voorwaardelijk. Dat meisje van 13, zal nooit meer zorgeloos sex hebben, terwijl die 6 jongens hier in de toekomst geen last van zullen hebben, het zal niet eens op hun strafblad staan!


En vergeet niet, Amalia’s man, zal Prins zijn en nooit Koning worden van Nederland! Ergens vraag ik mij af wat er gebeurd als Amalia met een vrouw zou trouwen... Wordt zij dan Prinses of Koningin? Is dit überhaupt wel toegestaan?


Liefs, Romy


*toegevoegd in het blog zie je ansichtkaarten van suffragettes, de vrouwen beweging in de 19e eeuw Engeland. Ik heb deze plaatjes op deze link gevonden.



60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page