top of page

Hoe bepaal jij jouw prijzen?

Prijzen bepaling is altijd lastig. Vaak begin je net dus wil je niet te duur zijn en aan de andere kant wil je ook weer niet te goedkoop zijn. Dit kan namelijk weer averechts werken. In deze post wil ik een paar dingen op een rijtje zetten waar je aan kan denken bij het bepalen van je prijzen.


1. Locatie

Locatie is het allerbelangrijkste. Heb jij een salon aan de PC Hooftstraat (i know, ik houd van overdrijven) dan is je huur een heel stuk duurder dan wanneer je de zolder van je oma gebruikt. Ga je huur betalen voor je salon? Probeer je huurprijs dan in dag prijs te verwerken

BV. €1000,- huur gedeeld door 21 werkdagen is €47,- per dag. Heb jij elke dag 8 klanten staan van een uur? Dan weet je dus dat je sowieso al €5,95 kwijt bent aan huur voor die klant.


2. Producten

Welke producten heb je? Heb je al eens berekend hoeveel setjes jij kan doen met 1 lijm flesje? En met 1 strip doosje? Hoeveel klanten kan je daar mee doen? Dit zijn dingen die alleen jij voor jezelf kan uitrekenen want een ieder werkt op een andere manier.

Sommige dames plakken strips op het hoofd van de klant, persoonlijk vind ik dat je die strips dan niet kan hergebruiken omdat ik dat onhygiënisch vind dus het product verbruik van die styliste ligt veel hoger dan die van iemand die met palletjes werkt.


Ik heb het even voor je berekend en je bent ongeveer €6,- kwijt aan producten voor een nieuwe set.


3. Wat wil je per uur verdienen?

Ga je met 18 jaar bij de jumbo werken verdien je ongeveer €6,- per uur en dan krijg je vakantie toeslag en als je geluk hebt dan bouw je ook pensioen op. Als je ziek bent word je door betaald en dat allemaal voor die €6,- per uur, top geregeld natuurlijk.


Voor ons stylistes is dat niet zo, als je niet werkt is er geen geld. 3 uur niks te doen in je salon op een dag houdt in dat je opeens €9,70 per klant aan huur betaald die dag. Daarbij moet je je ook altijd bedenken dat je btw moet betalen aan het einde van het jaar en je ook inkomsten belastingen moet afdragen.


Dus wil jij €10,- per uur verdienen kan je daar bijna het dubbele van maken aan uurtarief zodat je die €10,- ook daadwerkelijk overhoudt.


VB. €20,- per uur – 21% is €15,80 en aan het einde van het jaar gaat er minimaal 34% van je winst af. Houdt je €10,42 over.


4. Hoelang ben je bezig met een set?

60 minuten? 90 minuten? 2 uur? Sommige doen er 2,5 tot 3 uur over. Wat is gemiddeld? Een ervaren styliste doet ongeveer 90 minuten over een echte volle nieuwe set.

Maaar, hoe word je een ervaren styliste? Door veel trainingen te volgen.


5. Trainingen!

Trainingen zijn kosten die je maakt die je eigenlijk hoort door te belasten naar je klanten. Als jij namelijk alleen maar je uurloon verdient en geen extra daarbovenop dan houdt het dus in dat je geen ruimte hebt voor investeringen, zowel niet in je salon, als in je werk.

Een training kost gemiddeld €500,-.


Een gemiddeld styliste doet er per jaar ongeveer 3. Dat houdt in dat je €125,- per maand kwijt bent aan trainingen.


6. Extra kosten!

Je pincet valt, heb je net je nieuwe Dumont. Daar gaat weer €80,-. Je wilt die oude loep lamp nu toch wel eens vervangen voor een Glamcor, uiteindelijk heb je dan toch wel het beste licht. Heb je toch weer minimaal €130,- nodig. Op deze manier blijf je continu investeren en die investeringen hoor je toch ook weer doorberekenen. Geef jij je klanten koffie of thee? Heb je lees materiaal in je salon? Je licht, verwarming en muziek moet ook betaald worden.


Het totale plaatje van hier boven:

€9,- huur (€6,- per uur dus €9,- voor 90 minuten)€6,- producten€30,- uurtarief (€20,- per uur dus €30,- voor 90 minuten€6,- extra kosten


Houdt dus eigenlijk in dat je pas vanaf €51,- winst maakt voor je eigen zaak. Mits jij 8 nieuwe setten hebt per dag 5 dagen in de week. Red je dit niet? Kom je niet aan je eigen uurloon, waardoor je dus alsnog weer terug gaat naar je €6,- zonder vakanties en met heel veel stress.


Heb je personeel?

Dan wordt het plaatje nog weer even anders, je zit namelijk met uurtarief van je personeel dat betaald moet worden. Maar ook dat je soms niet helemaal volgepland staat. Wat dus inhoudt dat je sommigen uren moet inleveren om je personeel te betalen, uiteraard wil je op elke klant die je personeel doet ook iets overhouden, anders heeft het geen zin om personeel te hebben.


Wat zijn jouw prijzen voor een nieuwe set? Bij ons zijn ze vanaf €62,50 in de salon, heb je een andere gedachte gang dan zou ik het leuk vinden om het in de comments terug te lezen.


Ik hoop natuurlijk dat je iets hiervan geleerd hebt en binnenkort kom ik met nog meer tips met hoe om te gaan met stress.


Liefs,

Romy

1.108 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page